Deze website en de samenvattende rapportage zijn het resultaat van viermaal twee dagen stakeholder dialogen. Het doel van deze bijeenkomsten: een open en fundamenteel gesprek over de maatschappelijke opgave van de strafrechtspleging en het gezamenlijk formuleren van een innovatiestrategie.
De dialogen hebben voorzien in een intensief en creatief proces waar los van eigen (organisatie)belangen en los van dagelijkse werkzaamheden ideeën konden ontstaan voor de invulling van een meer betekenisvolle strafrechtspleging.
Stakeholder dialogen verschillen wezenlijk van andere (beleids)initiatieven. Die verlopen doorgaans via het lineaire stramien ‘probleemdefinitie – analyse – oplossing’, waarbij een sterke nadruk ligt op het samen eens worden.
Tijdens de stakeholder dialogen was er ook ruimte voor twijfel en tegenspraak. En er is de tijd genomen om via diverse “omzwervingen” naar het doel toe te werken.
De discussie over de maatschappelijke opgave van de strafrechtspleging is bijzonder complex en vraagt om een veelheid aan perspectieven. Daarom zijn de dialogen een inclusief proces waarbij álle perspectieven aan bod komen, ook die van personen en organisaties die anders niet aan tafel zitten.
Het stakeholder team is een mix van leiders binnen het systeem en personen die het gebruikers- en buitenstaandersperspectief vertegenwoordigen. Alle deelnemers hebben deelgenomen op persoonlijke titel.
De projectleiding van ‘Strafrecht met Perspectief’ is in handen van HiiL, een innovatie-instituut dat zich wereldwijd inzet voor beter functionerende rechtssystemen en gebruiksvriendelijk recht. Daartoe werkt HiiL samen met Reos Partners, een internationale organisatie met veel ervaring in het begeleiden van transformatieprocessen in de context van complexe maatschappelijke vraagstukken. Het project maakt onderdeel uit van het overkoepelende Porticus programma ‘Changing Justice Gears’.
De volgende personen waren verantwoordelijk voor de uitvoering van het project:
Het project ‘Strafrecht met Perspectief’ kent vier ambassadeurs: